Livetsomstudent

Vårdlogistik?

Nu innan sommaren läste vi en kurs i vårdlogistik, alla som någon gång har varit i kontakt med sjukvården vet hur omständligt det är med långa väntetider och personal som knappt verkar prata med varandra. Trots dessa egna erfarenheter hade jag ingen aning om hur efter sjukvården är med tekniska lösningar, det är rent utsagt helt sjukt! Man vill bara ta tag i hela organisationen och tala om för dom hur dom ska göra för att lösa problemet, jag menar en växande och åldrande befolkning samt det faktum att bristen på framförallt sjuksköterskor är enorm nu gör inte direkt saken bättre. Men tyvärr är det inte så lätt som det låter att göra något åt då sjukvården vill vara som den alltid har varit och är väldigt negativa till förändring.

 

Under kursen läste vi bland annat en rapport där författarna (inte sjukvårdspersonal utan logistiker eller liknande) tog fram 8 åtgärdsområden där totalt en miljon arbetstimmar kunde frigöras genom bland annat digitalisering och förbättrad schemaläggning. Det var dock svårt att implementera förslagen i verkligheten eftersom sjukvården som sagt inte är så pigga på att adaptera sig till förändringar.

Denna rapport hade dock några år på nacken och nu börjar fler och fler av dessa åtgärder införas, bland annat kan man nu se sin egen journal via mina sidor på vårdguiden i fler och fler områden. Ett annat exempel på att utvecklingen är att företag som Conscriptor som jag skriver denna text med börjar etablera sig mer och mer på marknaden. Conscriptors vision är att ”ständigt utmana och minska sjukvårdens tid och kostnader för administration, och därmed frigöra mer resurser till förmån för direkt sjukvård” vilket delvis även rapporten som vi läste handlade om. Jag hoppas verkligen att sjukvården kommer förbättras i framtiden så våra barn och barnbarn förhoppningsvis kan få det ännu bättre än vad vi har haft (framförallt inte sämre)

Detta blev ett väldigt långt inlägg och jag skulle kunna skriva mycket mer då detta verkligen är ett ämne som berörde mig men jag sätter punkt där och hoppas att vården inser vad som måste göras för att klara av framtida utmaningar!

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas